Το ΤΕΙ Κρήτης «αποφοίτησε» και γίνεται... πανεπιστήμιο!

Την μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστήμιο ενέκρινε, ομόφωνα, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις του ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα την «προαγωγή» του. 
Η αρμόδια επιτροπή εξέτασε την υποψηφιότητα του ΤΕΙ Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη την ακαδημαϊκή ποιότητα του Ιδρύματος, τις υποδομές και το επιστημονικό δυναμικό, τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξης και, τέλος, τη βιωσιμότητα ενός τρίτου πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην Κρήτη. Η θετική αποτίμηση της Επιτροπής σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια θα συμπεριληφθεί στις τελικές προτάσεις που θα περιέχει το πόρισμα που θα κατατεθεί στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.
Το «βαρύ» κίνητρο πίσω από αυτή την πρόταση της επιτροπής είναι η μετατροπή της περιφέρειας Κρήτης  σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας.
Προβληματισμός στους φορείς του Ρεθύμνου και πρυτανικές Αρχές
Στην «πανεπιστημιοποίηση» του ΤΕΙ Κρήτης φαίνεται πως αντιδρούν ωστόσο πρυτανικές Αρχές των ιδρυμάτων της Κρήτης, οι οποίες αντέτειναν ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι διακριτές πανεπιστημιακές ταυτότητες. 
«Είμαστε σε επαγρύπνηση, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ μας και θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και ο υπουργός, κ. Ξανθός και ο βουλευτής κ. Κεφαλογιάννης», σχολίασε στην «Κρητική Επιθεώρηση» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή.
Η κα Λιονή θεωρεί «κακή εξέλιξη το τρίτο πανεπιστήμιο, γιατί δεν μπορεί ένα νησί να σηκώσει τρία πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα με την οικονομική συγκυρία που βιώνουμε σήμερα».
Σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, με την «λύση» του τρίτου πανεπιστημίου, το πιθανότερο είναι πως θα αποδυναμωθεί το Ρέθυμνο, διότι μπαίνει σε συζήτηση ακόμα και η ύπαρξη του τμήματος του ΤΕΙ.
Η δημιουργία τρίτου πανεπιστημίου δεν βρίσκει σύμφωνο ούτε τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, ο οποίος εκφράζει τον φόβο ότι μπορεί να αποτελέσει τον «δούρειο ίππο» για την, σε βάθος χρόνου, συνένωση των τριών ιδρυμάτων, σε ένα με απώλεια της έδρας από το Ρέθυμνο.
«Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα πώς θα κρατήσουμε όρθιο και θα εμπλουτίσουμε και το πανεπιστήμιο μας και το ΤΕΙ. Υπάρχει μία διαχρονική αποδυνάμωση σε επίπεδο τουλάχιστον διοικητικών δυνάμεων και δομών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που έχει έδρα το Ρέθυμνο, αλλά αν μπορούσαν να βάλουν ροδάκια να το πάνε στο Ηράκλειο θα το είχαν κάνει ήδη», σχολίασε ο δήμαρχος Ρεθύμνου.
Πάντως οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να κανονίσει μία συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να του εκθέσουν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για τις μεθοδεύσεις.
iefimerida.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια